Ryoji Ramen & Izakaya

りょう次、Ryoji のラーメン。
トロントで一番、という新しい番付が確定。(あくまでも個人的な)



この1月にオープンした、沖縄流ラーメン居酒屋。
店内は照明暗めで、大人のメシ屋の感。店員さんも皆さん感じが良いです。
島豆腐や、ゴーヤチャンプル、美味しかった。
とてもしっかりした味付け。
妊婦じゃなかったら是非ともゆっくり飲みに来たいところ。
(日本酒も焼酎もお値段高め、でもトロントだし、仕方なしかな)



お目当てのラーメン。私は豚骨で、男味に玉子入り。
ラーメン屋じゃないしなあ、とタカをくくっていた私とラーメン仲間のDさん
お見それ入りました。
すごーーくちゃんと作ってあって、とても美味しく頂きました。
なんとも、一風堂から認可を受けたシェフが手掛けているとか。
コクがあって深い味のスープ、それでもしつこ過ぎず食べ心地の良い一杯。
ちなみにDさんは黒焦がしラーメン、これも当たりだったって。



麺も細麺でゆで加減ちょうどいいし、玉子の味加減も良し。
チャーシューはトロトロで厚過ぎず薄過ぎず。
しっかり味のするコリコリキクラゲもマル。
ちょっとびっくりですが、山頭火より好き。
座布団4枚。

最後に、本日のデザート、イチゴチーズケーキ、がまた美味!
クリームチーズ、ホイップクリーム、コンデンスミルク
を混ぜて、お店で作ってるそうですが、ん〜ん、これはおすすめ。



何度も書きますが
この1年でのトロントラーメンのレベルアップぶりは涙もの。
Toronto Life もラーメントップ10出したし。
KenzoとMomofukuがランク入りしているのはどうかと、、、
甘いな。厳しく行きましょうよ。トップ5にしておいたらいいのに。
そろそろ塩ラーメン系とか、鶏ガラ系とか、出てこないかな〜

りょう次は自宅からちょっと遠いのですが
それでもまた食べに行きたい。
ラーメンバンザイ!

Raijin

またアメリカで悲惨な銃の事件が起きています。
コネチカットは去年まで教えに通っていたので
人ごとではない気がしてニュースから目が離せません。
アメリカ銃問題の改善を願うばかり。
一刻も早い事件の解明と子供達や犠牲者の冥福を祈ります。

Another horrible tragedy happened again in the US. Banning all guns might not be the perfect answer for stopping this sickening violence, but more guns is certainly not the answer either. My thoughts are with the people of Connecticut.

雷神ラーメン
Raijin Ramen



ラーメン友達のダイスケさんと、雷神に行ってきました。
山頭火と同時期にオープンしたニューフェイス。
モダンでキレイな内装、道に面したフロントエリアの他に
広々としたバックエリアもあってだいぶ席数がある。
ラーメン居酒屋、といきたいとこなんでしょうが
しかしまだライセンスが降りてないらしく、お酒はおあずけっ

Finally made it to Raijin with my ramen pal Daisuke. The brand new shop has modern decor and two sections: front and back, so there are tons of tables available. We went there on Thursday around 6:30. No line. I assumed they would want to make it like a ramen shop + bar, but since they are still waiting for a liquor license, no beer for now... too bad.



パリっとして焼き上がりの良い餃子
しかし中身はもう少し肉の食感が残っている方が好きです
よくミンチされ過ぎてお団子の食感。

The gyoza is nice and crispy, but the filling is too gooey for me. I like when there is still some texture to the meat; this filling was minced up too much.



私は鶏だししょうゆラーメンを。
キレイなクリアスープは鶏よりも魚介の味が強かった。
かつおかな?エビやホタテのような味もします。
麺はプリプリのちぢれ麺、スープと良く合います。
お歳暮の焼豚を思わせるチャーシュー、
しっかり味がついてて食べ甲斐がある。玉子も普通に美味しい。
全体的には、中華料理屋が出すラーメンという感じ。
特に洗練された本格ラーメン、という訳ではありませんが
サラッと食べるラーメンとしては好きです。座布団2.5枚。

Chicken broth soy ramen. The clear soup had a stronger taste of seafood than chicken. I tasted bonito, and maybe scallop or shrimp...? Very nice noodles, chewy and curly, which goes well with the soup. The chasyu is well seasoned, more like the chinese roast pork style without a lot of fat, but I liked it. The egg was tasty too. Overall it's not a fancy or very sophisticated ramen, more like what you might find at a Chinese diner in Japan. But I think I'll come back when I'm in the mood for light ramen. 2.5 Zabutons.



ダイスケさんの挑戦したスペシャルラーメン
題名は、、、竹炭黒味噌ラーメン、、、だっけか?自信ない。
見た目は黒くて面白そうな感じなんだけど
スープはあんあまり大した事なかったな
私の食べた醤油ラーメンを黒くしただけ、のような。
でもお店の方は豚骨ベースだと言っていました。

Daisuke went with their "special ramen," which was called something like "black bamboo charcoal miso ramen." It sounds and looks adventurous, but the taste is not all that fancy. It's like the ramen I ordered, but they made it black...

この半年、トロントのラーメンレベルアップぶりは素晴らしい。
ブログを始めたきっかけが「トロントっておいしいラーメンない」
だったので、勝手ながらも一年振り返ると感慨深い訳です。
食べ比べが出来るだけでもかなりありがたい。
何度も書いてますが、これをきっかけに個人経営とか
ニューヨーク店から進出とか、前進が続くことを願います。

The Toronto ramen scene has done so well this past year. 5 major shops opened (Kinton, Sansoutei, Momofuku, Santouka, and Raijin) in the city where just a year ago there were only two "fake ramen" shops available. Incredible! Looking forward to more new joints. I'd love some of the NY shops to consider opening a branch here!

Santouka Ramen

どどん。
待ってました、山頭火

水曜の昼1時、たまたまラッキーだったか
3人で行って待つことなく入れました。
その後すぐにまた外まで行列が出来てたけど。

塩ラーメンとイクラ丼。感想:うん、うまい。
決して華やかではないけど、安定感があるね、やっぱり。

At last, Santouka Ramen is here in Toronto.

On Wednesday at 1pm, three of us got lucky and were seated right away. Five minutes later, the line started forming and reached all the way out the door. I had the combo of shio ramen (salt flavored, pork-based soup) and ikura don (salmon roe over rice). Yessss, this is it. Santouka's ramen is never fancy, but always solid and reliable.



調度よい太さの麺に、しっかりかつあっさりのスープ。
チャーシューの脂加減、味加減も良い。
ネギも昆布もメンマもバランスよくのってる。
そうそう、全て「丁度いい加減」なのが山頭火。

The soup has richness and lightness at the same time, the noodles go perfectly with the soup, and the pork has just enough fat. All the condiments are placed in harmonious balance. Everything comes together just right.



辛口コメントとしては二つほど。
前にジャージーで食べた記憶より、麺が粉っぽすぎる感あり。
(ニュージャージー州の巨大日本食モール内にある)
らーめん友達のダイスケさんも言うように
煮玉子、冷たく固茹でで小皿に入ってくるのが不思議。
これには何かポリシーがあるんだろうか?

Two bitter comments: the noodles were too floury as compared to the ones I know from another Santouka (the one inside Mitsuwa, a Japanese food mall in New Jersey). Also, I never really understand why they serve the egg VERY hard-boiled, or why it is served on the side. I wonder if they have some kind of policy about it...



食べきれなかったイクラ丼。
イクラってやっぱり美味しい。
トロントでは久しぶりに食べたな。

山頭火、堂々の安定感でトロントらーめんランキング一位。
(個人的に勝手なランキングですが)
座布団4枚。
よしよし、この感じでどんどんヒートアップしてもらいましょう。
次は雷神へ参ります。

ちなみに、食通のMさんからNYらーめん情報。
またウマイのが出来たらしい。
Ganso、ダウンタウンブルックリンですって。
むうぅ、、、気になる。

It was more than enough food and I couldn't finish the ikura don, but it was good. Ikura is always pleasing. This solid ramen franchise from Asahikawa, Hokkaido (the northern island of Japan where Asahikawa is one of the most popular styles) tops my personal ramen ranking. 4 Zabutons. I hope this is just the beginning of the Toronto ramen battle. Raijin is next on my list. Looking forward to more and more new challengers.

BTW, my foodie friend M gave me another report from NY. She just tried another new joint, Ganso. It looks good, can't wait for my next NY trip.

Chuko

大変だ。
どうもこの頃ラーメンが忙しい。

トロントでは山頭火がオープンしたそうな。
旅先にいる時に限ってそういうニュースが入る。
早く帰って食べに行きたいっ。

ところで
ニューヨークのラーメン事情、素晴らしい。
ブルックリンのヴァンダービルトにあるChuko
感動の座布団5枚。
NYの有名レストランMorimoto出身シェフ3人のお店。
しかしあの辺はずいぶんオシャレになったな〜
マヨネーズ屋さんも3軒となりにオープンしてたし。

Knowing that Santouka Toronto has it's opening this week while I'm in NY, I can't wait to savor it as soon as I get home. But meanwhile, the NY ramen scene is still hot and sizzling. I was truly amazed by the new spot Chuko in Prospect heights, Brooklyn, opened by three chefs from the famous NY restaurant Morimoto. I'd like to give 5 zabutons for their excellent presentation.



日本食通のクリちゃんと、アメリカンラーメンねぇ、、、
なんてえらそうにしながら
スパイシーピクルズとクリスピーブラッセルズをオーダー
(キュウリと大根の韓国風漬け物と芽キャベツロースト)
二人とも味見してすぐ目を合わせてニヤリ。
何とセンスの良い!うまーーーいっ

Chri-chan the Japanese foodie and I ordered spicy pickles and crispy brussels for appetizer. After the first bite, we just looked at each other and nodded several times. Both dishes are done really nicely.



普段あまり興味のない味噌ラーメン
今回はふと頼んでみることにした。
大成功。非常に美味しい。
鶏ガラスープに近い控えめな味噌ベーススープ
トロッとした食感でコクがあるけどクドくない。

Miso ramen is not usually my first choice, but I was in the mood this time. And it turns out it was an excellent choice. This might be my absolute favorite miso ramen. The mild miso flavor soup is similar to a really excellent chicken broth, with just the right thickness that's not too dark but is quite flavorful.



ちょ〜ど良い脂加減のトロトロチャーシューに
茹で加減完璧の温泉玉子、たっぷりキャベツにもちもちのちぢれ麺。
拍手!

The chasyu has the nice balance of meat and fat, and melts in your mouth. The perfectly cooked Onsen-tamago (poached egg), tons of thin cabbage to refresh the palate, and chewy solid curly noodles were all spot-on.

Standing ovation!


こちら、くりちゃんの醤油ラーメン。
これもまたあっさりで良い。細めのちぢれ麺。

でも統括的な一品としては味噌ラーメンに軍杯が。
いやいや、お見事。参りましたな。

Here is Chri-chan's soy ramen. This also was very tasteful, with thinner curly noodles and light soup. Although, I'd say the quality of miso-ramen is one notch higher. Mmmm, I couldn't stop moaning with delight as I finished this bowl.

トロントもがんばれ!山頭火と雷神を楽しみに帰ろうっと。

Dear Toronto, there is still a long way to go, but we are on the right track. I hope Santouka and Raijin are doing a great job. Can't wait to go home and check them out.

Sansotei

三草亭/Sansotei



I keeping getting closer and closer to finding my "happy bowl" here in Toronto. I checked out the latest rookie shop, Sansotei, after reading that the Chinese owner trained at Yamato Ramen School in Japan (which happens to be his wife's home country). First of all, RAMEN SCHOOL?? Wow. Although I can see from their site it isn't actually a school with a degree (that would be way too serious), it's a 7 day course of classes offered by a noodle company who also offer udon and soba making classes. Anyway, I enjoyed their Shoyu Tonkotsu Ramen, which takes the top spot on my Toronto ramen ranking so far. 

However, for my taste it's still not quite there yet. PROS: the soup was very nice and flavorful with a good texture. I'm happy that they use thin-striaght noodles, which I believe sets them apart from every other shop in town. CONS: The noodles are unfortunately slightly too floury and hard. The Chasyu contains too much fat and is missing the body of the sauce's flavor. Same problem with the egg. Two zabutons for this bowl.


悲しいかなトロントはもう秋、肌寒いこの頃。
食欲の秋、ラーメンの秋。ということで乗り切るか。

きたきた。日本、NYのレベルにごく近づいてきた。
2週間ほど前に新装開店の三草亭、初トライ。
Blogto記事によると、ここの中国人オーナーさん、奥様の祖国、
日本の「yamato ramen school」で修行なさったそうです。
ラーメン学校、、、そんなもんがあるのかっ
と調べてみたら、7日間とかで、そばやうどん作りも学べる
製麺会社が提供する短期講習のようです。
料理学校みたいに「ラーメン単位」が取得可能とかだったら
日本のらーめんはそこまでやるのかっ、と思うとこだった。
とにかくも、とんこつしょうゆらーめん、美味しかった。
トロントで食べれるラーメンの中では一番かな。




まずはナイスポイント:細麺ストレート。たぶんオリジナル。
やっぱりとんこつにはこの感じが良く合います。
トロントの他店はほとんどがつるつる縮れ麺だったのでこれは嬉しい。
スープも濃すぎずバランスが良い。
いまいちポイント:細いのは嬉しいが麺が少々粉っぽく固い。
私には脂身%の多すぎるチャーシューと、玉子は
良く煮てあるんだけどいまいちコクが足りない。

全体的には好きなラーメンに極近し。座布団2枚。

山頭火はまだかねえ。待ち遠しい。


Sansotei on Urbanspoon