Japan 2013

じゃん。日本の美味いもの、第二弾。

Gourmet journey from Japan, vol.2.



これはですね、90歳のオバアが作る「味噌うどん」です。
久しぶりにリクエストしたら喜んで作ってくれました。
玉ねぎ、挽肉、ナルトのみじん切り、味噌、ごま油、片栗粉、以上。
んんんーまいっ。

Grandma's Miso-udon. She is still so sharp and healthy at 90 years old, and she is most happy when we make requests from her yummy repertoire. This one is my all-time favorite noodle dishes in the world. Simply made with miso, ground meat, fish cake, onion, sesame oil, and starch. It tastes heavenly!



帰国前から「ハンバーグ」が食べたくて食べたくて。
ちなみに、ハンバーグって日本食ですよね。完璧に。
欧米にはハンバーガーやミートローフはあっても
こうやって鉄板で出てくるハンバーグはありません。
ハンバーグの王道、ファミレス・ジョナサンの
オニオンソースハンバーグセット。ドリンクバー付き。
あー楽し。

I had a craving for this typical Japanese-western dish for long time. I don't even know how to spell it correctly. It's a thing called "hamburg," pronounced "ham-ba-gu." It's just a hamburger patty, but served as though it is a fancy grilled steak. It usually comes with some delicious sauce on a sizzling iron plate, with the side of corn and potato. I had it with caramelized onion sauce with grated daikon and shiso leaf on top. It is exquisite.



最後に、福島県郡山市の老舗、百万石のエキソンパイ。
子供の頃から大好きだった。
しっとりパイ生地の中にクルミと小豆のペーストが収まってる。
これも、郡山から上京してきてくれたオバアのお土産。
ちなみに百万石の、ままどおる、も美味しい。
皆様お近くに寄られたら是非。

I've been a fan of this "ecusson pie" since childhood. Ecusson? Meaning "badge" in french...wha? Anyways, it's a tiny pie with walnut-azuki paste inside, made by the old-established sweet shop Hyakumangoku in Fukushima.

トロントに戻って思わず体重計に乗ってしまった。
1.5キロ増し!!
あきゃ。ま、いっか。幸せだったし。

Gained 1.5kg from this trip... Well, it was worth that much. No regrets!

Take Sushi

前から気になっていた竹寿司
Union stationからすぐ。
Woceanさんと一緒に行ってきました
話に花が咲いて気が付いたら閉店近くまで居座った二人
久しぶりの日本酒も堪能、満喫の夜。

I've been wanting to check out this Sushi restaurant, Take Sushi. Located near by Union station. Finally made it there with my new friend, wocean. We had a nice time at their sushi bar counter with endless conversation accompanied wih sake till the closing.



まずは前菜から。
写真はつくねとタコの煮物。
他にいわしの梅シソ焼きも。

Appetizers: chicken balls and stewed octopus. We also had umeboshi (pickled plum) flavored grilled sardine.



季節のスペシャル、サンマ!秋ですな。
半分は刺身に、半分はにぎりで。
生サンマ、トロントではなかなか食べれないとか。

Seasonal special, Brevoort! My friend says this fish is a rare find here in Toronto. In Japan, it's a most typical fish to eat in the fall.

その後、お寿司をアラカルトでいただきました。
料理も寿司も、なかなか美味しかった。
(つくねは若干かためだったけど)
店内はいわゆる海外の日本食屋、の感じで
落ち着けるカウンター、テーブル席とボックスもあり。
値段さえ気にしなければ、
気軽に楽しめる寿司、居酒屋というところでしょうか。

Woceanさんとのお話が楽しくてとても良い時間を過ごせましたが
(woceanさん、ありがとう!)
んんん、しかし、座布団は一枚。
トロントで旨い日本食にありつけるだけでも
幸せといえばそうですが、
超新鮮ネタ、超洗練された料理、というわけでもなく
ごく普通の居酒屋料理、にあのお値段は高い。

高いけど美味しいから通う、または
まあまあだけどお手頃でいい店、がないものか。

Then we had bunch of a la cart sushi. Atmosphere of this place is like a typical "Japanese restaurant" , with counter seats, some tables and a few box seats. I'd say It's a very decent sushi joint IF you don't care about the price. I did enjoy the dinner because of the fun conversation with my friend, but have to rate the overall experience of the place as just 1 zabuton. Their food is good but not like super amazing or creative. It's too expensive for what it is, I don't think I'll go back again. I'm still hoping someday I will find a japanese restaurant in Toronto that's either "pricy but so worth going" or "ok food but reasonable and cozy"...

Izakaya high light

今回も堪能してまいりました。
離れてみて有り難みがわかるもんです
やっぱりニューヨークの日本食事情はレベルが高い

Back in NY. Now that I experience it only as a visitor, I'm able to appreciate how easy it is to enjoy high quality Japanese food here.



まずは、新しくお気に入りに追加、Yopparai。
ロウアーイースト、4月にオープンしたばかりだそうです
何を頼んでも一品一品に気合を感じます。
お店の雰囲気も素晴らしい
お値段高めのメニューですが、納得。

これ、うす~く切った大根に包まれているのはカラスミ。

First, a new addition that is now my favorite izakaya in Manhattan. Yopparai, opened last April on the lower east side, is a thoughtfully coordinated combination of food, staff, and ambience. Look at this Karasumi, sandwiched in super thin daikon (Japanese radish). Fantastic.



そして塩辛。イカスミで和えてあるんですが
バーナーで真っ赤に焼いた鉄のお箸で混ぜてから出てきます
そうすることで香りが高まるそうな
芸が細かいっ

Shiokara (squid, fermented in squid guts) is mixed with squid ink. Right before it is served, they give it a stir with red hot iron chopsticks, which enhances the fragrance of the ocean... You can't get any more sensitive than that. How beautiful!



続きまして、ミッドタウンのお手頃居酒屋、Hagi。
リンカーンセンターで仕事の時はしょっちゅうお世話になります
しめ鯖のあぶり焼きにもろきゅう。
これだけで何倍でもご飯が食べれる。

Next spot is my Japanese foodie friend's hub, Hagi. We often end up here after working in or around Lincoln Center. Pictured: seared shimesaba (pickeled mackerel) and moro-q (cucumber with moro-miso). I could eat bowl after bowl of rice with this.



締めはやっぱりブルックリンの芸道ですな。
久しぶりに帰ってきて開口一番「シメサバ定食やって」
との我儘リクエストにしかめっ面の大将
おかえりスペシャルでこんな豪華なことに。
涙ものじゃ。
私には居酒屋ランキング世界一です。バンザイ。

満喫満喫。よく働いてよく食った。
さ、トロント帰るぞ!!

Geido in Brooklyn deserves to be the finale of my highlights. The grumpy-faced chef takes my "shimesaba set" requrest, and this is what he serves. It's like a "welcome back" meal, and I could almost cry. Oh how I miss this place!

I worked hard and ate well during this visit. Banzai to NY. Time to go home now. (I missed you too, Toronto)

Japan vol.6

岩手



岩手県一関市と北上市にてお仕事。
(注:食べるのが職業ではありません)
行きは東北自動車道をひたすら北上。
で、お楽しみはパーキングエリアでの休憩。
いろんなご当地ものが並んでいる中、
笑ったのはこのレモン牛乳。レモン果汁ゼロ。
まぁ、まずくはないかな。ヤクルトに近い。
栃木「名物」だそうな。ちと無理がある。。。



海鞘(ホヤ)、初めて食べました
強烈な潮の香り+薬+ママレモン、、、の味。
あまりに珍味で美味しいかどうかよくわからなかった、、、
日本酒がなかったら食べれないなこれは。



最近は地方の田舎道国道を走るとどこでも
「道の駅」という楽しい休憩所があるようです
ご当地ものお土産や、産地直送の野菜、屋台おだんご
カレーやうどん系のファーストフードにもありつける。
かわいいキャラメルを発見。程よくぶどうが香って美味しい。





北上駅から徒歩3分、地元の方お薦めのおでんや「千石」
東北ならでは、濃いめの醤油だしシミシミのおでんもさることながら
その日の一品ものは何を頼んでも絶品。
左は納豆のかき揚げ。小さく刻んだイカと椎茸入り。
右は大油揚げ。醤油をつけなくても大豆の味だけで充分いける。
無愛想なようで実は愛想のいい女将さんがなみなみと注ぐ升酒。
隣席で真っ赤になった地元の男衆おすすめの地酒、酔右衛門。
なんとも幸せな東北らしい一夜。



毎朝一人で感動しながらいただいた朝食ビュッフェ。
同行の皆さんは食べ慣れた様子でしたが
私にはこれってヒジョーーーに贅沢。涙ものです。
すいとん汁に、温泉玉子に、納豆ですよ。
鮭に、ひじきに、出し巻き玉子ですよ。
ふぁぁ、、、日本の朝食バンザイっ。

以上、書ききれない岩手美味旅行(仕事だってば)からハイライトでした。

旅の途中、昨年3月に大津波の被害を受けた気仙沼市、陸前高田市を訪れました。あれから一年半が経った今も、目前に広がる光景は当時の被害の凄まじさをありありと物語っていました。亡くなられた方々のご冥福をお祈りすると共に、被災された皆様に心からお見舞い申し上げます。

Japan vol.5

八千穂寿司
Sushi Yachiho

JR目白駅から徒歩5分、帰国すると必ずここへ行きます。
目白付近で用事のある方は是非。お薦め度、座布団5枚です。
銀座なんかの高級寿司屋に劣らない上質のお寿司
良心的なお値段で、大将自ら買い付ける新鮮なネタを楽しめます。

5 Zabutons - my top-rated sushi hub in Tokyo. 5min walk from Mejiro Station. Top quality, super fresh fish without the prices of the famous places in Ginza or Shinbashi.

写真

カウンターとテーブル席3つ、の小さなお店
お寿司は2、3人でカウンターに座りながら、が好きですが
今回は5人で行ったのでテーブルに大皿で美しい魚のオンパーレードを堪能。

Tiny place with 7 seats at the counter and 3 tables. I usually like having sushi at a counter, but this time we were a group of 5, so we got to enjoy the "party style" servings.

とろっとろのイカに縞エビ、プリプリの赤貝
絶妙な脂加減の大トロにカンパチ。。。
左は水ナスの浅漬け。
旬の野菜にちょこっと手をかけて素材の味を楽しむ。
日本の夏ですわな。

Melting squid and shima-shrimp, fresh arch shell, fatty toro with just the right amount of fat. On the left is pickled japanese eggplant, which is some kind of seasonal special. So good.

写真

どどーーーん。
はいっ。もう説明なし。言葉も出ません。

でも一つだけ。八千穂の穴子はうまいぃぃっっっ。
とろとろのほろほろ。穴子だけでも食いに行く価値あり。

も一つ。ここの寿司はしゃりが最高。
ちょうどいい温度にちょうどいい密度
指にしっとり収まる感じ

Look, there are just no words. Their anago (conger eel) is just out of this world. What makes their sushi special is the temperature and density of the rice. Perfectly executed.

写真

頑固おやじっぽいけど実は気さくで笑顔が素敵な大将。
奥様と二人で、こじんまりやってます。
こういう小さな寿司屋、最近は大手の安チェーン店に押され
どこものれんを下ろしているそうです。
毎回楽しみに帰る八千穂、頑張って欲しいです!!

I hear that small joints such as this are in danger of closing under the pressure of "fast, good enough, cheap" franchised sushi chains increased popularity with the younger generation. I really hope they will survive because this is THE sushi that I look forward to every time I go home.