Harvest



トロントに戻ったら、真っ赤になったプチトマトが待ってました。
さっそく収穫祭。

シソ以外の自家栽培は初めての挑戦だったんですが
これだけ赤くなってくれると嬉しいもんですな。
あまーくって美味しいし。かわいいし。
これで何作ろうかな〜

もうすぐハラペーニョもいけそう。むふふ。

My mini tomatoes welcomed me back home in Toronto. They are so cute, sweet and red. This is the first time growing vegetables (other than shiso leaves, which is the easiest like basil), I'm finding myself liking gardening a lot. Jalapenos are about to be ready too. FUN.


Izakaya high light

今回も堪能してまいりました。
離れてみて有り難みがわかるもんです
やっぱりニューヨークの日本食事情はレベルが高い

Back in NY. Now that I experience it only as a visitor, I'm able to appreciate how easy it is to enjoy high quality Japanese food here.



まずは、新しくお気に入りに追加、Yopparai。
ロウアーイースト、4月にオープンしたばかりだそうです
何を頼んでも一品一品に気合を感じます。
お店の雰囲気も素晴らしい
お値段高めのメニューですが、納得。

これ、うす~く切った大根に包まれているのはカラスミ。

First, a new addition that is now my favorite izakaya in Manhattan. Yopparai, opened last April on the lower east side, is a thoughtfully coordinated combination of food, staff, and ambience. Look at this Karasumi, sandwiched in super thin daikon (Japanese radish). Fantastic.



そして塩辛。イカスミで和えてあるんですが
バーナーで真っ赤に焼いた鉄のお箸で混ぜてから出てきます
そうすることで香りが高まるそうな
芸が細かいっ

Shiokara (squid, fermented in squid guts) is mixed with squid ink. Right before it is served, they give it a stir with red hot iron chopsticks, which enhances the fragrance of the ocean... You can't get any more sensitive than that. How beautiful!



続きまして、ミッドタウンのお手頃居酒屋、Hagi。
リンカーンセンターで仕事の時はしょっちゅうお世話になります
しめ鯖のあぶり焼きにもろきゅう。
これだけで何倍でもご飯が食べれる。

Next spot is my Japanese foodie friend's hub, Hagi. We often end up here after working in or around Lincoln Center. Pictured: seared shimesaba (pickeled mackerel) and moro-q (cucumber with moro-miso). I could eat bowl after bowl of rice with this.



締めはやっぱりブルックリンの芸道ですな。
久しぶりに帰ってきて開口一番「シメサバ定食やって」
との我儘リクエストにしかめっ面の大将
おかえりスペシャルでこんな豪華なことに。
涙ものじゃ。
私には居酒屋ランキング世界一です。バンザイ。

満喫満喫。よく働いてよく食った。
さ、トロント帰るぞ!!

Geido in Brooklyn deserves to be the finale of my highlights. The grumpy-faced chef takes my "shimesaba set" requrest, and this is what he serves. It's like a "welcome back" meal, and I could almost cry. Oh how I miss this place!

I worked hard and ate well during this visit. Banzai to NY. Time to go home now. (I missed you too, Toronto)

Ramen Totto



はい、2度目の登場になります、Totto。
嬉しさのあまり食べ始めちゃった写真を一枚
これはお決まりの白湯ラーメン。
鶏ガラベースにポークチャーシュー。
相変わらずうまい。

Second appearance here. Ramen Totto. I was so excited to be back that I almost forgot to take a picture of this beautiful chicken broth ramen with juicy pork chasyu. Excellent as always.



これ、噂に聞いて気になっていたベジタブルラーメン。
アボガド入っとるっっっ
なんとまあ。これが美味しかったんですよ。
どんなことしてだしを取るのか知りませんが
新手のラーメンです。サラダ麺ともまた違う。
焼き豆腐に柚子胡椒、さっと炒めたシメジ。
かなり手がかかってます。

やっぱりここ大好き。無制限座布団ものです。

Here is the vegetable ramen ive been curious with. Never have imagined, avocado and yaki-tofu with yuzu kosho on it! (roasted tofu with Japanese citrus pepper) Oh my. It was wonderful. I don't know what they use for the broth but i definitely like this new concept of it. Unlimited Zabutons.

Big Win Won



New York におります。
まずは、いつもお世話になる天才マッサージ師(私には神様に見えます)
に会いにチャイナタウンへ。
で、マッサージが済んだらお決まりのコース、
真向かいのお粥やさん、big win wonでお昼。
安い、早い、ウマイ。
野菜に、イカとポーク入り粥に、ローストダックそば。
しめて$18なり。
うひひ。チャイナタウンばんざい。

In NY now.
After a heavenly massage session in whole in a wall Chinatown massage place, I across the street to grab the "good, fast, and cheap" meal at Big Win Won. Their congee is so good. Veggie, congee, and roast duck noodle. $18 for the whole thing. Love it.

QMP

Queen Margarita Pizza

お気に入りご近所スポット
日本から訪れた妹を引き連れてピザ大会
3コースで$27のPrix fixをオーダー。

Our favorite pizza joint in the hood. With my sister visiting from Japan. We ordered $27 Prix fix.



まずはビール、妹がオーダーしたOkanagan 1516がいける。
ブリティッシュコロンビア出身だそうです。
お気に入りに追加。
そしてアペタイザーのミートボール、うまいっ
フワッフワのお肉に新鮮トマトソース。

I loved the beer my sister ordered. Okanagan 1516 from British Colombia. Then, the appetizer meat ball was amazing. Tender and tasteful meat with fresh tomato sauce. Mmmm...



こちらは揚げたナスとモッツァレラ。
これもまた美味。

Eggplant and mozzarella di bufala. Also great.



Matteo. トマトベース、マッシュルームにリコッタチーズ
シシリア風、モッチモチピザ。いいねぇ。
キノコの香りたっぷり。



これ、4種のチーズってやつ。
ふとるぅ。でも最高。
妹曰く、東京の本格ピザ屋でこれを頼むと蜂蜜と出てくるそう。
じゃ、やってみよう、と蜂蜜を持ってきてもらう。
プーさんもビックリ。とけそうにうまかった。

残念ながら、デザートはどれもピンとこなかった。
それでも座布団三枚だな。

Quattro fromaggi. By my sister's recommendation, we ordered a side of honey to pore on top. This was a brilliant idea. It's addictive...

Unfortunately, all the desserts were so so. But, I'd still give 3zabutons for the precarious meal we had.

Burger at Utopia

最近お世話になってます、Utopia
何を頼んでも美味しくて、オーナーさんのセンスの良さが光ります。
ベジ殿はかなりお気に入りの様子
普段出不精の彼もUtopiaとなるといつでも行く気満々。

Utopia has been our go-to spot lately. There are a lot of yummy vegetarian choices too, my veggie other half is in love whit this place. You can feel the owner's good taste on everything throughout the entire menu.



シーザー。カナダでポピュラーなカクテル。
これと似たブロッディマリーはトマトジュースとウォッカベースですが
こちらカナダのシーザーは
クラマートという貝汁入りのトマトジュースミックスと交ぜます。
このカクテルって難しいのですな
しょっぱすぎたり、薄すぎたり、調度良いのに巡り会うには根気が必要。
でも巡り会うと、最高に美味しい。
Utopiaのシーザーはとても調度よい加減です。

It's rare to find a good Ceasar. It's a Canadian cocktail smiler to bloody mary but made with Clamato juice instead of tomato juice. Most of times it's either too spicy and salty or too diluted. When you find the right one though, it is such a brilliant drink. You can find a well balanced one in Utopia. I like drinking this under the natural light in their back room.



ベーコンチェダーバーガー
を、スイスチーズバージョンにしてもらいました(スイスチーズ好き)
トロントでよくあるフニャバーガーでなく
しっかり食べがいがあります。
新鮮な野菜。上に乗ったベーコンがまたすごく香ばしい。
お肉は汁気少なめ、密度の高い健康的な感じ。
トロントのバーガー事情で考えたら$12とお値段も良心的。

完食後はしばらく動けませんでした。。。
座布団3枚!

Bacon Cheddar Burger (asked to substitute with swiss cheese, cause i love swiss cheese...) I like this sturdy burger with solid lean meat patty, fresh veggies and the bacon is really flavorful. I like the reasonable pricing too, $12. Couldn't move for a while after I finished it though... 3 zabutons.

Cup Ramen

カップラーメンは食べてはいけないもの
として育った私。
母親が仕事でいない週末限定、父親と妹と3人で
コソコソ、ニヤニヤしながら隠れて食べる特別メニュー。
しかしなぜかいつも母にはバレて、3人でしこたま怒られる。
「こんなに悪い食べ物はありませんっ、頭が悪くなるよっ」
という子供時代の記憶。

今でもカップラーメンはほとんど食べませんが
たま〜に食べるとあの罪悪感を伴う何ともいえない幸福を思い出します。
しかし最近のカップ麺はすごい。
日本で行った美味しい麺屋さんから直接買ってきたのを食べてみました。
うまい。

でも食べた後のワル〜い感じ、これは幼少期からの思い込みか。

My mother raised us with the idea of "cup noodles are the most unhealthy food ever". That was a thing to secretly enjoy with our dad on a weekend when mother worked elsewhere. When I eat those things, it gives a special happiness combined with huge guilt. Cup noodles in Japan are so advanced nowadays. This one I bought at Ramen Ueda, was delicious. Thick and flavorful soup and nice texture noodle. It still made me feel guilty though...

Miso

質素にやっております。
食べ過ぎましたからね、さすがに。

というわけで、今日の昼は具沢山みそ汁とごはんにぬか漬けキュウリ。
(贅沢じゃないか)

味噌、Queen street westの日系スーパーでこんなの見つけました。
Amano Red Miso。ブリティッシュコロンビア出身。
手作り風、、、な感じですがネットサーチしても誰が作ってるのかは謎。
味は、まあまあ、悪くない。です。$6.50

カナダで手に入る美味しい味噌、どなたかお勧めあったら教えて下さい



Making simple meals back in Toronto, after the luxurious food fest in Japan. Today's lunch is rice, miso soup with lots of root veggies, and nukadoko cucumber pickles.

I found this Amano Red Miso at Japanese food store on Queen street west. Looking "hand-made", but can't quite figure out who makes this... The taste is OK, not bad, not excellent.

Good miso and good soy-sauce, are two critical elements of Japanese cooking. Anyone has recommendation on miso you can find in Toronto?

Japan vol.7

麺家 うえだ

日本の旅、最終章はやっぱりラーメンで。
東上線志木駅から徒歩7分。
店主のおばちゃんの愛情いっぱい、かなりこだわってる味です。
3種類、全く違った主旨のものを頼んで、全部美味しかった。



特濃らーめん(ライト)
これ、カレーうどんみたいな食感。
ヒジョーにバランスよい味の太麺に
ドロドロのちょっと粉っぽい感じの魚介豚骨。
啜るラーメン、よりも食べるラーメン。
素晴らしいっ。



肉野菜つけ麺
同じ麺。こくがあって野菜も肉もふんだんに入ったつけ汁。
これも大好きです。



焦がし醤油ラーメン(鶏だし)
細麺に半生キャベツが新鮮。
一見あっさりそうに見えて、これが一番重かったかも。
お店の名物だそうですが、私は太麺の2種類の方が好きだったな。


満喫の日本滞在、ラーメン締めリポートでした。
しかし今回は(も)よく食べたなあ。。。
帰ったらしばらくは質素に暮らさんと。
カロリー消費によく動かんと。
いかんいかん。

ところで最後に一つ。
日本で料理すると、プラスチックゴミがたくさん出ます。
想像以上に大量に出ます。毎回驚きます。
スーパーに行くと、何から何まで全て袋に入ってます。
ニンニク一個とか、生姜一つ、野菜も果物も、なんでも。
一回の食事で大きめのビニール袋一つ、いっぱい。
下の写真みたいなやつ、どんどん出ます。
あれってどうにかならないもんですかねぇ。。。
袋に入ってないと売れないんですかねぇ。。。