Corned Beef house

Conred Beef House

デリスタイルサンドイッチ
ってね、あの良さは日本人にはあまり良くわからない。
と思うのは私だけだろうか。

ニューヨークに行ってすぐの頃、
友人が誇らしげに連れて行ってくれたCarnegie Deliの
そそり立つローストビーフサンドイッチを食べて
なんだか良くわからなかったのを憶えている。

量に圧倒されるのもあるけど
「肉も野菜もバランスよく好き嫌いなく食べなさい」
と日本で育った健康優良児としては
あそこまで肉だけの塊が出て来ると腰が引けるのかもしれない。
なんか悪いことしてるみたいな。
必ず付いてくるピクルスも野菜というよりは
主張の強い箸休め、だしな。
ハンバーガーでさえ、美味しいやつはトマトだのオニオンだの
野菜も楽しむ要素の一つになってるわけで。
しかしデリサンドイッチは「を食う」食べ物である。

In 1998, shortly after I moved to NY, a friend took me to try the famous Carnegie Deli. I remember having no idea what to make of the gigantic pile of roast beef that was placed before me. I wonder if it's a Japanese thing to not be able to appreciate this sort of "deli-style sandwich." Growing up hearing the typical Japanese parents' line "you have to eat both meat and vegetables in balance," that pile of meat just looked like a big chunk of guilt. Sure, it usually comes with a pickle. But that's more of a "meat enhancer" than a vegetable. In my mind a deli sandwich was just wild American food.



ベジ殿の同僚でかなりなグルメ、それも肉専門グルメの彼が
熱心に勧めるCorned Beef House、食べてみようと行ってきた。
お店自慢のコーンビーフサンドイッチに
罪悪感やわらげを図ってコールスローも頼む。

これがまた、美味しかったんだな。
コーンビーフってこんなにジューシーなんだ。
とか感心しながら、ピクルスもいい脇役になってるし
コールスローもさっぱりフレッシュだし。
(マヨなしスローってのも結構うまいのね)
座布団2枚くらいだろうか。

これを美味しいと思うのは
昔食べたのが美味しくなかったのか
舌がアメリカン/カナディアンになってきたのか
どうなんだろう。
今度誰か日本から遊びにきたら食べさせてみよう。

しかしやっぱり「あれ食べに行きたい〜!」には至らない気がする。

My veggie other-half's coworker, who happens to be a connoisseur of meat, passionately recommends Corned Beef House. So I tried it. I ordered their famous corned beef sandwich, with coleslaw to ease my guilt, and a beer. Hmmmm, I was stunned that corned beef can be so juicy and tasty. Along with the mayo-free coleslaw, which was nice and crispy, I actually enjoyed the whole experience. I'd give it 2 zabutons.

My question now is had I never experienced a good deli sandwich before, or is my Japanese tongue and tummy just becoming Americanized? (North Americanized, I should say now). I'll have to take my sister there next time she visits from Japan and see what she thinks. My preconception that "Japanese don't understand the deli sandwich" might be evolving. Although, I'm still not sure I would crave it very often... Once a year will do.



Lafayette Bistro

Lafayette Bistro



今度のビストロは当たり。
クイーンウェストのフレンチビストロ。
友人夫婦が連れて行ってくれました。
こぢんまりしてフランスの田舎にありそうな店。
超フレンチなまり(ってとてもセクシー)のお姉ちゃんが
フレンドリーに対応してくれます。
パティオでゆっくりディナーにはとても良い。

Our friend took us to a small bistro on Queen west. This time (not like from the last post), we had a great evening there. It feels like a friendly and homy bistro in small town in France, great place to spend a relaxing dinner out in the patio.



友人はワインとチーズ好きのかっこいい老夫婦。
お店に到着するまでに友人宅でだいぶワインを開けていたので
何もかもご機嫌だったのもある、、、けど
ラムチョップも野菜もライスもシンプルかつ、とてもセンスがいい。
酔っぱらってて他の物は撮りませんでしたが
ベジ殿の「トマトとライス」ていうシンプルな一品も
すごく美味しかったらしい。
ワインセレクションのチョイスも良し。
デザートのアップルタルトタタンも気取らないフレンチで良し。

こういう気さくで美味しい店はいいね。
座布団3枚。

Very simple but finely seasoned lamb chops, rice and buttered vegetables with nice wine selections, good dessert. My veggie other half had a simple dish " tomatoes with rice", which he also enjoyed it a lot. I love this kind of cozy bistro. 3 Zabutons.

Velouté Bistro

今日は失敗談。

結婚5周年というのを思い出して
(二人とも記念日に頓着しない。しかし5年目くらいは、ね)
歩いて行ける距離のちょっといい所でお祝いしよう。
ということになった。

しかし悲しいかな
Beachesってどうもあまり美味しい物がないのね
それでもいろいろ調べて比較的新しく
ネットでは「数少ない美味しいビーチズレストラン」
みたいなコメントの多かったVelouté Bistroに行ってみた。

う〜ん、失敗。
サービスも、お味も、ヒジョーに残念。
二人で一生懸命ポジティブにディナーを済ませましたが
高級レストランをテーマに結構なお値段なんだから
それはないよなぁ、、、が正直な感想。
リピートなし、座布団なし。

腹ごなし、のみを目的にレストランに通う人もいるんでしょうが
私にとってレストランとは、幸せになりに行くところ、なのです
特別な日じゃなくても、高くても安くても。
失敗報告はいいもんじゃありませんな。
次は幸せ報告が出来ますように。

We decided to celebrate our 5th year wedding anniversary within our neighborhood so we can get drunk and walk back. I read some good reviews about Veloute Bistro, as "one of the good restaurants in Beaches", so we gave a try there... OK, overall, here is my honest comment: Waaay to expensive for what they offer there. Disappointed at both food and service. Some people say the Beaches is a culinary waste land. Sadly, I find myself agreeing on that. No Zabutons, no repeats.

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Pupusas

Emporium Latino



ケンジントンマーケットで小腹が空いたらここに入ります。

When I get the munchies in Kensington Market area, I go here.




メキシコ食材屋さんみたいな小さな店内、ずんずん中に入って行って
レジでPork Pupusasを注文し、
レシートを一番奥の調理エリアに渡します。
おばちゃんがその場で生地の中にレッドビーンペーストと
豚肉とチーズを手慣れた手つきで丸め込み焼いてくれます。
焼き上がるのに結構時間がかかります。

It looks like a tiny mexican grocery deli, but you go inside to the register and make an order from the menu on the board. Then take the receipt to further back of the shop, where the lady is making all sorts of goodies on the iron plate. I get the pork pupusas with cheese. (it could take pretty long till it's done)



出来上がったのを店先のちっちゃなカウンターエリアで
行き交う人々を眺めながら食べます。

There is a small counter area where you can eat your delicious pupusas in the front of the shop, and watch funny people walking by on the street.



半分に割るとこんな感じ。
かりかりもちもちの生地の中にジューシーお肉とお豆。
野菜のピクルスにホットソース。結構辛い。
これで$3。うまい。座布団3枚。

Here is how it looks when split in half. Crispy on the outside, melty in the inside, pickled veggies and hot sauce on top. Beautiful. $3 for this. 3 Zabutons.

Harvest vol.2

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スコッチボネット、ハラペーニョ、ミニトマト。
後ろはバジルに大葉。

スコッチボネット、何に入れよかねぇ。
激辛ホットソースを作るか
ジャマイカジャークソースを作るか
ハラペーニョは酢漬けにするかな。

プチトマト、真っ赤にはならない品種なのか
色の濃いオレンジくらいになるとひび割れて落ちちゃう。
しかしオレンジでも甘ーくて美味しい。

初めての自家栽培、楽しいもんじゃのう。

Udupi Palace

Udupi Palace



Gerrard street east、インディアンタウンの端にあります
お店に一歩入ればそこはインド。
サウスインディアンのベジ専門店、美味しかったです。

I love this veggie south indian spot in East Gerrard Street. Once you enter the restaurant, you feel like you are in India.



パニプリ。
名前からしてかわいいじゃないですか。
カリカリのちっちゃなパフ状のカップに
ひよこ豆と玉ねぎ、コリアンダーにスパイスが入ってます。
これに「ウォーター」とお店の人は言いますが
水とタマリンドやスパイスのミックスされたソースをかけて
一口でいただきます。ガプッとね
これ大好き。

I love the name "pani puri" to begin with. So cute. Chickpea, cilantro, onion, spices, and all sorts of goodness in them. Pouring the water (mix of water, tamarind and spices) on top of it, eat them in one bite. Cute again.



ここのほうれん草カレー、
インドで食べた以外では一番美味しいかも。
ほうれん草もチーズも新鮮。

I think this is my best favorite saag panir, out of India. Very fresh and tasty.



ドーサという、クレープみたいな南インド代表料理。
中にはいろいろ違うものが入ってますが
ベジ殿はジャガイモとオニオン入りを注文。
これも美味でした。

Dosa was excellent as well. Can't remember the name but it's the one with onion and potato in it.

Gerrard eastのインディアンタウンといえば、Lahore Tikka Houseもよく行きます。あそこもそれこそインドにいるみたいで楽しくて好きですが、ちょっとヘビーなのが難。チキンティッカなんか最高ですけどね。さらっとインディアンしたいときはUdupi Palaceが良いですな。また来よう。座布団2枚。

I like Lhore Tikka House as well for their fun atmosphere. I am a fan of their chicken tikka, but their food often is very heavy to me. Udupi Place might become my go-to when I'm feeling like a light Indian. 2 Zabutons.