Santouka Ramen

どどん。
待ってました、山頭火

水曜の昼1時、たまたまラッキーだったか
3人で行って待つことなく入れました。
その後すぐにまた外まで行列が出来てたけど。

塩ラーメンとイクラ丼。感想:うん、うまい。
決して華やかではないけど、安定感があるね、やっぱり。

At last, Santouka Ramen is here in Toronto.

On Wednesday at 1pm, three of us got lucky and were seated right away. Five minutes later, the line started forming and reached all the way out the door. I had the combo of shio ramen (salt flavored, pork-based soup) and ikura don (salmon roe over rice). Yessss, this is it. Santouka's ramen is never fancy, but always solid and reliable.



調度よい太さの麺に、しっかりかつあっさりのスープ。
チャーシューの脂加減、味加減も良い。
ネギも昆布もメンマもバランスよくのってる。
そうそう、全て「丁度いい加減」なのが山頭火。

The soup has richness and lightness at the same time, the noodles go perfectly with the soup, and the pork has just enough fat. All the condiments are placed in harmonious balance. Everything comes together just right.



辛口コメントとしては二つほど。
前にジャージーで食べた記憶より、麺が粉っぽすぎる感あり。
(ニュージャージー州の巨大日本食モール内にある)
らーめん友達のダイスケさんも言うように
煮玉子、冷たく固茹でで小皿に入ってくるのが不思議。
これには何かポリシーがあるんだろうか?

Two bitter comments: the noodles were too floury as compared to the ones I know from another Santouka (the one inside Mitsuwa, a Japanese food mall in New Jersey). Also, I never really understand why they serve the egg VERY hard-boiled, or why it is served on the side. I wonder if they have some kind of policy about it...



食べきれなかったイクラ丼。
イクラってやっぱり美味しい。
トロントでは久しぶりに食べたな。

山頭火、堂々の安定感でトロントらーめんランキング一位。
(個人的に勝手なランキングですが)
座布団4枚。
よしよし、この感じでどんどんヒートアップしてもらいましょう。
次は雷神へ参ります。

ちなみに、食通のMさんからNYらーめん情報。
またウマイのが出来たらしい。
Ganso、ダウンタウンブルックリンですって。
むうぅ、、、気になる。

It was more than enough food and I couldn't finish the ikura don, but it was good. Ikura is always pleasing. This solid ramen franchise from Asahikawa, Hokkaido (the northern island of Japan where Asahikawa is one of the most popular styles) tops my personal ramen ranking. 4 Zabutons. I hope this is just the beginning of the Toronto ramen battle. Raijin is next on my list. Looking forward to more and more new challengers.

BTW, my foodie friend M gave me another report from NY. She just tried another new joint, Ganso. It looks good, can't wait for my next NY trip.

Grand Electric

だいぶ前に食べに行ったGrand Electricの報告。

越して来てすぐの頃、いろんなところで記事になっていて
(もう一年近く経つんだ。早い早い)
気になっていたメキシコ料理屋さん。
近所に用事があったので行ってみた。

I've been hearing about Grand Electric and read some articles since I moved here (almost an year ago now!). Finally had a chance to visit, here is the report.



ポソレスープ(大粒トウモロコシと豚肉のスープ)
豚と牛のタコスを一つずつ。
お味は、ちょっと塩気が強いけど、でも美味しかった。
ワカモレもフレッシュで良い味付けだったし。

しかし感想としては「かっこよすぎる」、、、
なんだか年寄り風コメントでくやしいが
すごい大繁盛ぶりで、30分待って入った店内は
ヒップな音楽が大音量、会話不可能。。。
テーブルにメニューはなく
大きな黒板に書かれたメニューから選ぶんだけど
よく見えなかったり。
そして照明はムードたっぷり、かなり落としてあるので
運ばれて来た食べ物、暗くてなんだかよくわからん。

上の写真、ひんしゅくを承知でフラッシュ焚いて撮った。
それでも暗くてこんなボケボケのしか撮れませんでした。

昼間ならもうちょっと落ち着いて食べれるだろうか?
と思って調べたら昼はやらないようです。
ふむ、20代前半の私だったら、飲みまくった後
ラーメンで締める様な感じで行ったかもな。

と、年とった気になるココよりはEl Trompoの方がよっぽどいいや。
座布団1枚。

I had a pozole soup, al pastor and beef taco. Shared a guacamole with my veggie half. Overall, I was very happy with the food. The thing is, this place is "too hip" for me, I hate to say... They seem to be doing really well that i hear there always is a pretty big line, we waited about half an hour. Made it to the table, but the music is way too loud, you can't really have any conversation without yelling. And the place is so cool that the light is very dark, I couldn't even see what exactly was in my food... Since I liked the food, I thought about going back for lunch, but they are open only for evenings. Hmmm. If I was in my early 20s, I could have loved ending up there after long night of drinking...

I'd rather go to El Trompo in Kensington, than feeling like an old couple at this hip joint... 1 zabuton.




Chuko

大変だ。
どうもこの頃ラーメンが忙しい。

トロントでは山頭火がオープンしたそうな。
旅先にいる時に限ってそういうニュースが入る。
早く帰って食べに行きたいっ。

ところで
ニューヨークのラーメン事情、素晴らしい。
ブルックリンのヴァンダービルトにあるChuko
感動の座布団5枚。
NYの有名レストランMorimoto出身シェフ3人のお店。
しかしあの辺はずいぶんオシャレになったな〜
マヨネーズ屋さんも3軒となりにオープンしてたし。

Knowing that Santouka Toronto has it's opening this week while I'm in NY, I can't wait to savor it as soon as I get home. But meanwhile, the NY ramen scene is still hot and sizzling. I was truly amazed by the new spot Chuko in Prospect heights, Brooklyn, opened by three chefs from the famous NY restaurant Morimoto. I'd like to give 5 zabutons for their excellent presentation.



日本食通のクリちゃんと、アメリカンラーメンねぇ、、、
なんてえらそうにしながら
スパイシーピクルズとクリスピーブラッセルズをオーダー
(キュウリと大根の韓国風漬け物と芽キャベツロースト)
二人とも味見してすぐ目を合わせてニヤリ。
何とセンスの良い!うまーーーいっ

Chri-chan the Japanese foodie and I ordered spicy pickles and crispy brussels for appetizer. After the first bite, we just looked at each other and nodded several times. Both dishes are done really nicely.



普段あまり興味のない味噌ラーメン
今回はふと頼んでみることにした。
大成功。非常に美味しい。
鶏ガラスープに近い控えめな味噌ベーススープ
トロッとした食感でコクがあるけどクドくない。

Miso ramen is not usually my first choice, but I was in the mood this time. And it turns out it was an excellent choice. This might be my absolute favorite miso ramen. The mild miso flavor soup is similar to a really excellent chicken broth, with just the right thickness that's not too dark but is quite flavorful.



ちょ〜ど良い脂加減のトロトロチャーシューに
茹で加減完璧の温泉玉子、たっぷりキャベツにもちもちのちぢれ麺。
拍手!

The chasyu has the nice balance of meat and fat, and melts in your mouth. The perfectly cooked Onsen-tamago (poached egg), tons of thin cabbage to refresh the palate, and chewy solid curly noodles were all spot-on.

Standing ovation!


こちら、くりちゃんの醤油ラーメン。
これもまたあっさりで良い。細めのちぢれ麺。

でも統括的な一品としては味噌ラーメンに軍杯が。
いやいや、お見事。参りましたな。

Here is Chri-chan's soy ramen. This also was very tasteful, with thinner curly noodles and light soup. Although, I'd say the quality of miso-ramen is one notch higher. Mmmm, I couldn't stop moaning with delight as I finished this bowl.

トロントもがんばれ!山頭火と雷神を楽しみに帰ろうっと。

Dear Toronto, there is still a long way to go, but we are on the right track. I hope Santouka and Raijin are doing a great job. Can't wait to go home and check them out.

Banjara Indian Cuisine

ブロアウェストにある、Banjara Indian Cuisine
毎回前を通るたび「楽しそうだな」と気になっていた店。
調べてみたら結構評判がいいので、日本から来ていた妹の
「カレー!」リクエストに答えて先週トライしました。

高ポイント、飲める!
平日の8時頃、人気店で行列ができてましたが
カウンターで笑顔の最高にかわいいインドのおっちゃんと
お話しながら飲んでれば待ちも苦ではない。

Banjara Indian Cuisine on Bloor west, their fun decor has been catching my interest for a while, finally made it there with my sister visiting from Tokyo, her first Toronto dinner request was "Indian!"

First of all, alcohol is available here. Three of us went on weekday around 8pm, the line was pretty long but it doesn't bother much once you get to the bar counter and start chatting with an Indian bartender with the cutest smile ever.



タンドリーチキン、うまい。
普段は足の方が好きですが、ここのは
胸肉がしっとりやわらかく浸かって美味しかった。

Chicken tandoori. I usually like the legs better, but I enjoyed their chicken breast a lot. Nice and tender.



新しいインド屋に行ったらまずは
ほうれん草とチーズのカレーとマライコフタ(お団子カレー)
ガーリックナンにマンゴチャツネ。

いいっ。トータルコーディネートで座布団3枚。
全身インド料理臭に包まれて帰るので
覚悟して行く感じですが、雰囲気も料理も良い。
ゲラルドイーストのインド街も良いけど、
たまに遠出してでもまた来ようっと。

Saag Panir (spinach and cheese curry), malai kofta (dumpling curry), garlic bread and mango chutney. Mmmm, Delicious. Although my vote on saag Panir goes to Udupi Palace on Gerrard east, I liked the total combination of atmosphere, food, beer, and smily service. I give 3zabutons and will definitely go back.