金とんラーメン/Kinton Ramen

Kinton Ramen



行ってきましたよ。
お友達になったラーメン通のDさんと共に、らーめんオタク二人
いざ、待望のトロント初、日本人経営ラーメン専門店へ。
オープンから一週間後、金曜の5時45分に到着
すでに並び始めてました。

初夏の気持ちよく晴れ上がったらーめん日和
これはビールと餃子スタートしかない、と決めて行ったのに
リカーライセンス待ちらしく「アルコールはまだ飲めません」
、、、がっくし。
しかしですね
ここは居酒屋Guuと同じく、とにかく騒がしいっっっっのです。
元気よく盛り上がってる感じは良く伝わるんですが
「ぃらっっっしゃいあせーーーーっっっ」
「ぉぉおーきゃくさまおけーりでーーすっっっ」
「X@)*#$)*$^*ーーーーー!!」(何を言っているかよくわらかない)
絶え間ないかけ声に
カウンターに座ろうもんなら自分の話す声すら聞こえない、、、
ので、さっさと本命らーめんを試食して
ゆっくり近所にビールを飲みに行くことに。

さて、本題に入ります。
しょうゆらーめん、背脂なし、ポークベリーチャーシュー、をオーダー。
座布団、、、んんん、、、1.5枚。
目指せラーメン激戦区の第一号店、盛大に応援をしたい私ですが
全てにおいて少々気合い入れ過ぎ、が正直な感想です。
スープ、麺、チャーシュー、玉子、全ていっぺんに主張ありすぎて
塩気とボリュームの印象のみが強く残りました。
こだわり外注らしい麺は太さとコシがありすぎで一生懸命食べる感じ。
20時間煮込んであるだけあって良くダシが出ているスープながら
塩分が強すぎてスープを楽しむには至らず。
翌日の今も舌に塩気が残る気がします。
このままの麺とスープ濃度を更につめて、つけ麺にしたらきっと美味しい。

それでも待ち望んだ「本格らーめん」には違いないです。
らーめんは人によってだいぶ好みの別れるものですから
yogirice評価としては、Koyoiの水曜限定ラーメンに軍杯が上がりますが
濃い味好きの外人狙いならここは大ウケかもしれない

次なるラーメン店オープンはいかに。
山頭火かな? Momofuku? Raijinかな?

ラーメンデートに付き合ってくれたDさんに感謝。
あ〜楽しかった。また行こうね〜!

I finally went to check out the first REAL ramen shop in Toronto, which opened last week. Arriving with my new ramen-nerd friend on a Friday around 5:45, a line had already started to form. On this particular day it just happened to be the perfect weather for beer and gyoza, so imagine my disappointment when I learned that they are still waiting or the liquor license and can't serve any beer... whaaaaa??!?! However, maybe it was better to just get a quick bowl of ramen and head out to another bar because this place (just like it's sister restaurant, Izakaya Guu) is SO loud. They've made it their thing: shouting out greetings, orders, whatever, even some words I don't understand... ALL THE TIME. If you sit at the counter you can't even hear your own voice when speaking to the person sitting next to you.

Anyways... on to the ramen. I ordered syoyu ramen, light, with pork belly cha-shu. My honest rating is 1.5 zabutons.

I am still supportive of this place, as it is a real real ramen joint with the potential to inspire others, but the whole experience of this bowl was... overpowering. Super rich and melting pork, well seasoned egg, too thick and almost rubbery noodles (which are ordered from some factory in Toronto), and a broth cooked for 20 hours that is well flavored but finished with too much salt. It would be much better to keep the same noodles and make the broth even thicker, to serve "Tsuke-men" style. A day later I can still feel the salt burn on my tongue.

Ramen has so many different styles and people have different opinions about it. Although my current favorite is still Koyoi's Wednesday-only ramen, Kinton might be good for westerners who like a strong and punchy taste over a more complex and sensitive style.

Looking forward to the next newcomer. Who will open first – Santouka? Momofuku? Raijin? The Toronto ramen battle has truly begun!

Thanks to my friend D for sharing our fun ramen night. Can't wait for the next one!



Kinton Ramen  on Urbanspoon

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こんにちわ!

はじめまして♪

トロント懐かしいです。
ずいぶん前になりますが、半年くらい住んでいました♪
チャイナタウン徒歩5分、AGO徒歩1分くらいのところ、、、、
ときどき知ってる場所が出るかも!
楽しみに待ってます♪

Re: こんにちわ!

lunaticyuki さま

こんにちは!
トロント、良いところですよね。
チャイナタウンの餃子屋さんや、AGO付近のバーも
そのうちアップしようと思ってるところでした
あの辺はよく徘徊しているエリアです
これからもまた遊びにきて下さい!