Santouka Ramen

どどん。
待ってました、山頭火

水曜の昼1時、たまたまラッキーだったか
3人で行って待つことなく入れました。
その後すぐにまた外まで行列が出来てたけど。

塩ラーメンとイクラ丼。感想:うん、うまい。
決して華やかではないけど、安定感があるね、やっぱり。

At last, Santouka Ramen is here in Toronto.

On Wednesday at 1pm, three of us got lucky and were seated right away. Five minutes later, the line started forming and reached all the way out the door. I had the combo of shio ramen (salt flavored, pork-based soup) and ikura don (salmon roe over rice). Yessss, this is it. Santouka's ramen is never fancy, but always solid and reliable.



調度よい太さの麺に、しっかりかつあっさりのスープ。
チャーシューの脂加減、味加減も良い。
ネギも昆布もメンマもバランスよくのってる。
そうそう、全て「丁度いい加減」なのが山頭火。

The soup has richness and lightness at the same time, the noodles go perfectly with the soup, and the pork has just enough fat. All the condiments are placed in harmonious balance. Everything comes together just right.



辛口コメントとしては二つほど。
前にジャージーで食べた記憶より、麺が粉っぽすぎる感あり。
(ニュージャージー州の巨大日本食モール内にある)
らーめん友達のダイスケさんも言うように
煮玉子、冷たく固茹でで小皿に入ってくるのが不思議。
これには何かポリシーがあるんだろうか?

Two bitter comments: the noodles were too floury as compared to the ones I know from another Santouka (the one inside Mitsuwa, a Japanese food mall in New Jersey). Also, I never really understand why they serve the egg VERY hard-boiled, or why it is served on the side. I wonder if they have some kind of policy about it...



食べきれなかったイクラ丼。
イクラってやっぱり美味しい。
トロントでは久しぶりに食べたな。

山頭火、堂々の安定感でトロントらーめんランキング一位。
(個人的に勝手なランキングですが)
座布団4枚。
よしよし、この感じでどんどんヒートアップしてもらいましょう。
次は雷神へ参ります。

ちなみに、食通のMさんからNYらーめん情報。
またウマイのが出来たらしい。
Ganso、ダウンタウンブルックリンですって。
むうぅ、、、気になる。

It was more than enough food and I couldn't finish the ikura don, but it was good. Ikura is always pleasing. This solid ramen franchise from Asahikawa, Hokkaido (the northern island of Japan where Asahikawa is one of the most popular styles) tops my personal ramen ranking. 4 Zabutons. I hope this is just the beginning of the Toronto ramen battle. Raijin is next on my list. Looking forward to more and more new challengers.

BTW, my foodie friend M gave me another report from NY. She just tried another new joint, Ganso. It looks good, can't wait for my next NY trip.

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No title

行ったんですかー、更に待ち時間なしとは、ラッキーですな。いくら丼、迷ったんですが、うまそうですね。今度食べて見ます。てか、やっぱりかたゆで卵気になりますよね。

Re: No title

そうそう、創立者の好みで、黄身がスープに混ざるのは邪道、とかね。なんか面白い裏話があるんじゃないかと考えてしまいます。

No title

お!ついに!!
ワタシもオットくんと来週にでも行きたいね。
とは行っているんですが、さて、時間あるのか・・・汗
でも、楽しみ。
そしてYogi Riceさんの雷神の情報も楽しみ。

日曜日、Starskyに行っていくら買ってきました。
高いけど、うまい。

Re: No title

雷神、先週行く予定だったのに体調崩してドタキャン!
くやしーい。
来週かな。報告楽しみにして下さってありがとう!

うん、いくらね、最高ですよね。